De hoge energieprijzen. Het is helaas nog altijd een hot topic.
Omdat veel kotbazen een contract aanbieden waar de energiekosten niet meer in de totale huurprijs zitten, geven we je graag enkele tips om jouw energiefactuur als kotstudent zo laag mogelijk te houden.
Want je wilt dat budget liever aan leuke dingen spenderen die écht belangrijk zijn in je studentenleven, toch?
Ontdooien in de koelkast
Zondagavond, je komt toe op je kot. In je valies zitten, naast een weekvoorraad proper ondergoed, ook enkele homecooked meals. Dus lang leve de diepvries! Plan je maaltijden en haal de avond ervoor of de dag zelf ’s morgens, de maaltijd al uit de diepvriezer die je ’s middags of ’s avonds wilt opwarmen.
Laat die heerlijke maaltijden vanaf nu ontdooien in de koelkast in plaats van de microgolfoven. De koelkast moet minder koelen en verbruikt minder, de microgolf moet minder lang werken en verbruikt dus ook minder. Een win-win!
Als het kan, steek dan je diepvriezer ook goed vol. Lege ruimte verbruikt onnodige energie. Als er niet genoeg etenswaren in zitten kan je de lege schuiven opvullen met plastic flessen gevuld met water of piepschuim.
Een koelkast verbruikt dan weer wel meer naarmate die gevuld is, dus check even of er niets staat te vervallen.
Op elk (kook)potje past een deksel
Water koken voor pasta? Denk eraan: je verbruikt tot 75% meer energie als je kookt zonder deksel én het duurt langer eer het water kookt. Dus hop! Zet dat deksel op die pot!
Verbreek je eigen douche-record
Genieten van je favoriete muziek onder de douche, het kan zo heerlijk zijn. Wees creatief en maak van dat moment een wedstrijdje tussen jezelf en je muziek. Hoe minder lang je doucht, hoe goedkoper het wordt. Na twee nummers ben je ook al helemaal fris en proper hoor 😉
Wil je er toch nog een derde nummer aan koppelen? Zet de watertemperatuur dan wat kouder of schaf een waterbesparende douchekop aan.
Wist je dat je met zo’n douchekop ongeveer twintig procent op water en energieverbruik kan besparen ten opzichte van de ‘standaard’ douchekop? Het maakt dus een enorm verschil op je eindfactuur.
Nog een tip nodig? Zet het water uit tijdens het scheren en wassen en gebruik het alleen om je af te spoelen. Het gebruik van 2-in-1-producten zoals shampoo die ook conditioneert of een body wash, die ook dienst doet als shampoo, kan je ook tijd, energie en geld besparen.
Byebye stand-by
Even ontkoppelen. Iedereen heeft er al eens nood aan. Je toestellen ook!
De TV stand-by laten, je laptop gewoon dichtklappen met de stekker in het stopcontact, je gsmlader in het stopcontact laten zitten, het digitale klokje van de microgolfoven, .. allemaal sluimerverbruik. En dat telt door op je factuur. Geld dat je toch echt liever aan leukere dingen uitgeeft.
Handige tip: koop een stekkerdoos met een algemene schakelaar. Zo zet je alles in één keer uit!
Een sfeerlichtje is ook gezellig
Of maak het gezellig met kaarsjes. Da’s licht, gezelligheid en warmte in één.
Toch nood aan iets meer licht? Vervang je oude lampen door LED-verlichting want die verbruiken een pak minder. Denk er aan om lampen niet onnodig te laten branden.
Ga je dus een avondje uit of naar huis voor het weekend? Doof alle lichten wanneer je vertrekt.
Out for the weekend
En last but not least: denk aan je verwarming!
Kom je op zondagavond toe op je kot en is het er lekker warm? Dan ben je vrijdagavond heel waarschijnlijk vergeten om de thermostaat dicht te draaien. Je kamerplant zal je dankbaar geweest zijn. Je eindfactuur - not so much-.
Bespaar dus ook zeker op je verwarming op kot. Trek een extra trui aan en zet je verwarming een graadje lager. Of kruip knus onder een dekentje. Je voelt het verschil amper en het haalt je energieverbruik naar beneden.
Zet zeker een uur voor je gaat slapen de verwarming uit. Zo koelt het geleidelijk af en kan je slapen in een frisse kamer. Wat je nachtrust ook ten goede komt. Weer een win-win!
Isoleren for dummies
Niet iedereen heeft het geluk om op kot te zitten in een nieuwbouw. Een ouder gebouw heeft zo zijn charmes maar er glipt soms ook nog veel warmte naar buiten via kleine kiertjes of ramen en deuren die niet perfect sluiten. Tochtstrips to the rescue! Plak deze op plekken waar je de koude voelt binnenkomen en hup: problem solved!
Ook de radiator kan je nog extra isoleren door radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Of gebruik aluminiumfolie, als je echt low budget wilt gaan. De folie weerkaatst de warmte en zorgt er zo voor dat de warmte niet wordt opgenomen door de muur achter de radiator, waardoor er dus geen warmte verloren gaat.